Warzywa biofortyfikowane jodem. Czy ma to sens?

 Na przełomie ostatnich lat obserwuje się zmiany w świadomości oraz zachowaniu konsumentów wobec żywności funkcjonalnej i tradycyjnej.

Powstała koncepcja „optymalnego odżywiania” podkreśla znaczenie i potencjał żywności w promocji zdrowia. W związku z tym, kluczowe znaczenie mają badania dotyczące skuteczności stosowania biologicznie aktywnych składników żywności i produktów spożywczych o potencjale przeciwzapalnym oraz immunomodulującym.

Nasz produkt umożliwia realizację bieżących potrzeb na rynku opieki zdrowotnej, bowiem z jednej strony pozwala na uzupełnienie jodu w diecie, a z drugiej strony wzmacnia odporność organizmu, zmniejszając ryzyko zachorowania na Covid-19 oraz łagodząc skutki choroby.

Badania warzyw, w tym sałaty, biofortyfikowanych jodochinolinami wynikają z bieżących potrzeb na rynku opieki zdrowotnej, związanych z poszukiwaniami bezpiecznej alternatywy dla jodowania soli kuchennej oraz naturalnych środków pomocniczych do kontrolowania stanu zapalnego. Sól kuchenna jest bowiem powszechnie stosowanym nośnikiem jodu, jednak ze względu na prewencję chorób sercowo‑naczyniowych zaleca się ograniczenie jej dziennego spożycia do 5 g NaCl (2g Na). Odpowiednie do biofortyfikacji jodem są warzywa, ze względu na ich stosunkowo wysokie zalecane spożycie, a równocześnie skuteczną kumulację. Uwzględnianie w diecie produktów roślinnych, wzbogaconych w jod, stanowi wykonalną strategię poprawy stanu odżywienia konsumentów bez ryzyka jego nadmiernego spożycia. Na podstawie naszych wcześniejszych badań możemy stwierdzić, że biofortyfikacja warzyw organicznymi związkami jodu jest skuteczną metodą dostarczenia jodu do organizmu, tym samym może stanowić bezpieczną alternatywę dla jodowania soli kuchennej.

Na rynku brak jest suplementów diety z sałaty czy innych warzyw biofortyfikowanych organicznymi związkami jodu, np. jodochinolinami czy jodosalicylanami. Cele projektu dotyczą  ktualnych problemów o zasięgu globalnym (niedobór jodu, choroby autoimmunologiczne tarczycy, choroby nowotworowe przewodu pokarmowego, pandemia Covid-19). Ponadto weganie i wegetarianie są szczególnie narażeni na ryzyko niedoboru jodu, ze względu na niewielkie ilości tego pierwiastka w roślinach jadalnych. Nasz produkt umożliwia realizację bieżących potrzeb na rynku opieki zdrowotnej, bowiem z jednej strony pozwala na uzupełnienie jodu w diecie, a z drugiej strony na wzmocnienie odporności organizmu.

Zalety produktu:

1. Profilaktyka niedoboru jodu i alternatywa dla jodowanej soli kuchennej -> obniżenie zachorowalności na choroby układu krążenia.
2. Profilaktyka mająca na celu obniżenie ryzyka zachorowania na nowotwory. Sałata wzbogacona w organiczne związki jodu, w badaniach in vitro, wykazała działanie obniżające żywotność
komórek nowotworowych żołądka, okrężnicy i raka piersi.
3. Pochodne chinoliny mają udokumentowane działanie przeciwwirusowe, co znajduje zastosowanie w profilaktyce chorób wirusowych, w tym wywołanych przez SARS‑CoV-2.

dr hab. inż. Aneta Koronowicz, prof. URK,
Wydział Technologii Żywności Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Related Articles