Na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie powstaje Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności.
W jakim celu i kiedy powstanie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności?
Centrum powstanie aby wdrażać innowacje produktowe i technologiczne w małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach branży spożywczej naszego regionu. Jego otwarcie planowane jest w lutym 2023 r.
Czy tego typu jednostki funkcjonują w Polsce? Co je wyróżnia na tle innych jednostek czy instytucji badawczych?
Tak, takie jednostki istnieją w Polce jak np. Centrum Badań Żywności Naturalnej i Tradycyjnej UWM czy Centrum Innowacji i Wdrożeń w Przemyśle Spożywczym UR. Stanowią one część struktury uczelni i tworzą przestrzeń ułatwiającą działalność pracowników na rzecz otoczenia społeczno-gospodarczego.
Jaka jest Pani wizja funkcjonowania Centrum?
Chciałbym aby nasze Centrum stało się miejscem intensywnej i twórczej współpracy z przedsiębiorcami, dającym możliwość wdrażania innowacji na potrzeby nowoczesnego polskiego przemysłu agro-spożywczego.
Z jakimi wyzwaniami wiąże się zarządzanie tego rodzaju centrum badawczym?
To głównie dotrzymanie kroku dynamicznym zmianom, jakim podlega rynek produktów rolno-spożywczych i uważam, że jako pracownicy naukowi URK, dysponujący dużym doświadczeniem i know-how jesteśmy w stanie im sprostać. W branży rolno – spożywczej dominują obecnie przede wszystkim wyzwania zrównoważonej gospodarki.
Jakie inicjatywy będą podejmowane w ramach działalności Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności?
Współpraca z przedsiębiorcami w obszarze B&R obejmującym rozwój żywności: funkcjonalnej, ekologicznej, wygodnej, minimalnie przetworzonej czy tradycyjnej.
W związku z tym, jakich produktów dotyczy termin „żywność funkcjonalna”? Czy jest to jednolita grupa produktów?
Żywność funkcjonalna to żywność spełniająca określone oczekiwania lub potrzeby konsumenta, np. bezglutenowa, o obniżonej zawartości tłuszczu. Żywność funkcjonalna skierowana jest głównie do osób o specjalnych potrzebach żywieniowych.
Czy są jakieś podstawowe zasady, którymi powinni kierować się producenci żywności funkcjonalnej? Jak ocenia Pani jakość takich produktów?
Żywność funkcjonalna powinna być bezpieczna i dostarczać organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze, z uwzględnieniem określonych wymagań żywieniowych. Produkty z kategorii żywności funkcjonalnej muszą mieć udowodnione prozdrowotne działanie.
Jak ocenia Pani rynek produktów prozdrowotnych w Polsce?
To bardzo dynamicznie rozwijający się rynek. Hamują go niewątpliwie obowiązujące wymagania ale i dostępność wybranych surowców. Również cena ma zasadniczy wpływ na nasze wybory. Myślę, że rynek produktów prozdrowotnych wchodzi w etap intensywnego rozwoju.
Dziękuję za rozmowę,
Adelina Kasprzak
Centrum Transferu Technologii Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
dr hab. inż. Anna Ptaszek, prof. URK pracuje na Wydziale Technologii Żywności URK, w Katedrze Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego. Obecnie pełni funkcję kierownika macierzystej katedry a od 2020 roku dyrektora nowopowstającej jednostki ogólnouczelnianej Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności.