Elegancko ubrana kobieta łapie się za głowę. w tle kula ziemska oraz ryciny fabryk i kominów z których unosi się dym. Na środku duży napis CO2
Featured

Paleniska południowej Małopolski a ochrona środowiska

Rozmowa z Sylwią Witkowską - pracownicą nowosądeckiej Delegatury Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska w Krakowie.

Pięć elementów wykorzystywanych w produkcji materiałów do magazynowania energii.
Featured

Zielona produkcja materiałów do magazynowania energii

Według szacunków Międzynarodowej Agencji Energii, światowy popyt na energię elektryczną, po spadku o około 1% w 2020 r. w wyniku pandemii COVID-19, wzrośnie o prawie 5% w 2021 r. i o 4% w 2022 r.

kość ludzka z widocznymi ubytkami
Featured

Hydrożele leczą osteoporozę

W ostatnich latach obserwujemy znaczący postęp w rozwoju inżynierii tkankowej i nauk pokrewnych, co jest odpowiedzią na postępujący proces starzenia się społeczeństw i problemy zdrowotne.

Trzy ryby leżące na talerzu- karpie.
Featured

Przetwory z karpia typu „snack food” o charakterze prozdrowotnym dla sportowców

Na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, dobiegają końca prace związane z realizacją projektu finansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Lider VII pn. „Projektowanie innowacyjnych przetworów z karpia typ „snack food” o charakterze prozdrowotnym przeznaczonych dla sportowców”.

grzyby rosnące na pożywce
Featured

Grzyby uprawne – pokarm i lekarstwo przyszłości

Jednym z największych wyzwań XXI wieku będzie produkcja wysokiej jakości żywności przy jak najmniejszym negatywnym wpływie na środowisko naturalne.